2025 het jaar van de goede voornemens
1. Maak je voornemen concreet
Goede voornemens werken niet als ze te vaag zijn. Denk goed na over wat je wilt bereiken en hoe je dat kunt doen. Wil je bijvoorbeeld vaker afval oprapen tijdens het wandelen (ploggen)? Bedenk dan hoe vaak je dit wilt doen en op welke momenten dat past. Ga bijvoorbeeld elke zaterdag een uur ploggen in jouw wijk. Plan alvast een route of stel jezelf een doel, zoals het aantal stukken afval dat je wilt verzamelen. Door je voornemen concreet te maken, kun je het ook makkelijker bijhouden. Misschien motiveert het je om je opruimacties of het verzamelde afval bij te houden in de Helemaal Groen App.
2. Deel je voornemen met anderen
Praat over je plannen. Vertel op een feestje, tijdens een borrel of zelfs op je social kanalen wat je wilt bereiken. Grote kans dat mensen je aanmoedigen, of dat iemand zelfs met je mee wil doen. Samen werken aan goede voornemens maakt het makkelijker om vol te houden. Daarnaast zorgt het delen van je plannen voor een beetje gezonde sociale druk, wat je motivatie kan vergroten. Je kunt je voortgang delen op sociale media of via apps. Een compliment of aanmoediging van anderen geeft vaak net dat extra zetje!
3. Beloon jezelf
Volhouden verdient een beloning. Het hoeft niet groot of duur te zijn, maar het moet wel iets zijn waar je naar uitkijkt. Stel bijvoorbeeld dat je voortaan je koffie altijd in een herbruikbare beker haalt en daarmee korting krijgt. Bereken wat je in een maand kunt besparen en bedenk iets leuks om met dat geld te doen. Heb je je eerste doel gehaald? Stel dan een nieuw doel en bedenk ook een nieuwe beloning.