Parelroute Tranen - Watersnoodmuseum Ouwerkerk

(3,0 km)

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met deze puzzelroute ontdek je de verborgen schatten van Ouwerkerk. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken.

Startlocatie: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Dit ga je zien

Startpunt: Weg van Buitenlandse Pers 5
Ouwerkerk
1

Het Watersnoodmuseum leert je meer over de verschrikkelijke gevolgen van de Watersnoodramp op 1 februari 1953, maar neemt je ook mee in het hier en nu. Voor welke uitdagingen staan we nu? En hoe ontwikkelen watersnoden zich in de toekomst?

Watersnoodmuseum
5

Ontdek het onderwaterleven van Nationaal Park Oosterschelde in één van de 10 getijdenbakken in Ouwerkerk.

Getijdenpoel
Eindpunt: Weg van Buitenlandse Pers 5
Ouwerkerk

Beschrijving

Startpunt: Weg van Buitenlandse Pers 5
Ouwerkerk

1. Caissons (watersnoodmuseum)
Zondagnacht 1 februari 1953. Er heerst een zeer zware noordwesterstorm. Het is springtij, waardoor het water hoger staat dan bij een normale vloed. Het water beukt tegen de dijken die erg verzwakt zijn geraakt tijdens de 2e wereldoorlog. Dan breken de dijken en het water krijgt vrij spel. Omdat de radiozenders uit de lucht zijn, kan het KNMI geen stormwaarschuwing afgeven. Niemand is er op voorbereid en de gevolgen zijn enorm. Meer dan 1800 mensen verdrinken, tienduizenden verliezen hun huis en een groot deel van het land staat onder water.

Om het water weg te krijgen, moeten de dijken gerepareerd worden. Daarbij worden ook caissons ingezet zoals je die hier ziet liggen. Dit is een moeilijke operatie. Zie maar eens hoe je vier grote bakken zó kunt plaatsen dat ze de dijk sluiten. Maar op 6 november 1953 is het zover. Het laatste dijkgat hier in Ouwerkerk wordt gesloten.
Vraag 1: Waar zijn die caissons eigenlijk van gemaakt? Noteer de eerste letter.

2. Dijk met verschillende stenen
Een dijk moet het water tegenhouden. Maar welke stenen gebruik je hiervoor? Langs deze nieuwe zeedijk zie je verschillende steensoorten die gebruikt zijn of nog steeds gebruikt worden. Niet elke steensoort is geschikt voor een stevige dijk. Zoek de steensoorten waarbij uitholling onder de stenen in de dijk gevaarlijk kan zijn.
Vraag 2: Heb je ze alle drie gevonden? Neem dan de 3e letter van de steensoort Haringmanblok. Neem de 2e letter van de steensoort Diaboolglooing. Neem de 8e letter van de steensoort Systeem Leendertse.

3. Onderzoeksplek (Oosterschelde)
Als je de trap van de Zeedijk kunt aflopen zonder natte voeten te krijgen, dan weet je dat het eb is. Want met vloed komt het water veel hoger. En met eb heb je geluk, want in deze getijdebakken, waar het zeewater in blijft staan, kun je de dieren vinden die hier in het water leven. Visjes, schelpdieren en krabbetjes. Je moet soms wel goed zoeken, want ze verstoppen zich graag.
Vraag 3: Neem de 6e letter van het woord getijdebakken.

4. Kreek
Tijdens de watersnoodramp stroomt het zeewater de polders in en uit, waardoor diepe geulen uitgesleten worden. De dijken zijn inmiddels gedicht, maar het water in de geulen is gebleven. Vandaar dat hier nu prachtige kreken zijn ontstaan, waar je vogels en andere dieren kunt vinden. Misschien zie je wel een hagedis weg schieten. In het water vind je ook vissen zoals de aal, de bot en de regenboogforel. Deze vis kun je herkennen aan zijn zwarte stippen. Maar er is één plek op z’n lichaam waar geen stippen zijn. Volg de route en kijk goed om je heen, dan kom je meer te weten over de regenboogforel.
Vraag 4: Waar op zijn lichaam heeft hij geen stippen? Neem de 2e en 3e letter van het antwoord. 

5. Speelplek (aan de kreek)
Hier kun je zelf ontdekken wat er allemaal te vinden is in de kreek. Kijk door de periscoop naar het wateroppervlak of vis het water uit de kreek. Wil je liever water toevoegen, gebruik dan de pomp en zie hoe het water stroomt. Dit alles op een historische plek, namelijk op delen van de oude Zeedijk.
Vraag 5: Op welke locatie ben je? Neem hiervan de laatste letter.

6. Monument
Het water, de storm, de stilte… Zeeland staat grotendeels onder water na de nacht van 1 februari 1953. Vooral dit gebied, Schouwen-Duiveland, Goeree Overflakkee en Tholen zijn zwaar getroffen. Maar het gevaar is dan nog niet geweken. In de middag is het weer vloed en het water komt nog hoger dan ’s nachts. Mensen gaan daarom het dak op en veel huizen die de nacht hadden doorstaan, storten in. Ook nu verdrinken er mensen. Tegen vijf uur wordt het donker. Duizenden mensen gaan nat, koud en dorstig de tweede nacht in. Op de derde dag van februari komt de redding goed op gang. Slachtoffers worden geëvacueerd met helikopters en hulpverleners komen met honderden schepen het rampgebied binnen.
Vraag 6: Er is hier het monument voor de slachtoffers van de ramp in 1953. Ieder jaar op 1 februari wordt hier stilgestaan bij de watersnoodramp met een herdenking en een kranslegging. Op het monument vind je een toepasselijke tekst.Neem de laatste twee letters van het tweede woord.

Dit waren alle vragen. Als je het goed gedaan hebt, heb je tijdens je ontdekkingstocht een woord gevonden van 10 letters, namelijk een vogelsoort.

Eindpunt: Weg van Buitenlandse Pers 5
Ouwerkerk