Fietsroute: Van haven tot haven - etappe Oost
Fiets deze uitdagende route van haven naar haven en ontdek hoe land en water op Schouwen-Duiveland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Beklim de Plompe Toren en hoor het verhaal over de verdronken dorpen, bezoek het Watersnoodmuseum met persoonlijke verhalen over de ramp en tuur door je verrekijker op zoek naar zeehonden en bruinvissen in Nationaal Park De Oosterschelde.
De route volgt de fietsknooppunten en is 95 km lang. Je kunt de route starten waar je zelf wilt. Is de route te lang, dan kan je hem ook in meerdere dagen fietsen.
Dit ga je zien
Havenroute: Ringdorp Dreischor
De dorpskern van Dreischor is in een ronde vorm gebouwd. In het midden staat de kerk met daaromheen een gracht. Het is een van de best bewaarde ringdorpen van Schouwen-Duiveland. Stap hier zeker even...
Havenroute: Ringdorp Dreischor
De dorpskern van Dreischor is in een ronde vorm gebouwd. In het midden staat de kerk met daaromheen een gracht. Het is een van de best bewaarde ringdorpen van Schouwen-Duiveland. Stap hier zeker even af om de mooie monumentale huizen te bekijken. Iets buiten de dorpskern aan de Welleweg vind je de Pasveersloot. Deze constructie deed van 1960 tot 2001 dienst als zuiveringsinstallatie. Het is volledig behouden gebleven en is nu een industrieel rijksmonument.
Havenroute: Beldert bij Dijkwater
Vlakbij Dreischor vind je natuurgebied Dijkwater. Het water in dit gebied is een restant van de rivier de Gouwe die vroeger het eiland Schouwen van Duiveland scheidde. Dit water was voor de ramp in...
Havenroute: Beldert bij Dijkwater
Vlakbij Dreischor vind je natuurgebied Dijkwater. Het water in dit gebied is een restant van de rivier de Gouwe die vroeger het eiland Schouwen van Duiveland scheidde. Dit water was voor de ramp in 1953 een belangrijke vaargeul voor het vervoer van landbouwproducten. Er waren vier haventjes: de Staart, Stevensluis, Nieuwe Veer en Beldert. De Beldert was het voormalige haventje van Dreischor.
Havenroute Bruinisse: Lees
Bruinisse staat bekend om de mosselkweek en visserij. De moderne jachthaven aan het Grevelingenmeer, vernieuwd in 2010, biedt uitgebreide faciliteiten en 1400 ligplaatsen.
Havenroute Bruinisse: Lees
Bruinisse staat natuurlijk vooral bekend om de mosselkweek en de visserij. Aan de andere kant van de N59 liggen de verschillende havens die daarvoor gebruikt worden. Net als de oude Veerhaven, waar vroeger de veerdienst voer tussen Zijpe en Anna-Jacobapolder.
De jachthaven die hier aan het Grevelingenmeer naast de sluis van Bruinisse ligt, is na de sluiting van de Grevelingendam gerealiseerd. Voorheen waren er, net als nu aan de andere zijde, mosselpercelen. In 1973 werd de BV Jachthaven Bruinisse opgericht. In diezelfde tijd werd ook vakantiepark AquaDelta gebouwd en eind jaren 70 ontving men daar de eerste gasten. In het midden was een strandje. Dat ziet er nu wel anders uit…
In 2008 startte namelijk het project om de jachthaven een volledige metamorfose te geven. Alles werd vernieuwd en op de plek van het strandje kwam een centraal plein met daar omheen een scala aan faciliteiten. Van supermarkt tot brasserie en van sanitairgebouw tot kinderzwembad. In 2010 werd de volledig vernieuwde jachthaven geopend door de commissaris van de Koningin Karla Peijs.
De jachthaven van Bruinisse is uitgegroeid tot een van de modernste van Europa en wordt jaarlijks door een groot aantal passanten bezocht. De haven heeft een diepte van ongeveer 4 meter, waardoor die bereikbaar is voor alle maten en soorten schepen. De jachthaven telt bijna 1000 vaste ligplaatsen. Met zoveel ruimte en faciliteiten is het niet gek dat de jachthaven van Bruinisse bekend staat als een echte familiehaven. Een strandje is er ook nog steeds, dat is in feite verschoven en te vinden aan het einde van de jachthaven.
Havenroute Bruinisse: Luister
Je luistert naar het verhaal van oud-havenmeester Henk Gravestein.
Havenroute Bruinisse: Luister
Je luistert naar het verhaal van oud-havenmeester Henk Gravestein.
Havenroute Bruinisse: Kijk
Dit beleef je in en rondom de jachthaven van Bruinisse.
Havenroute Bruinisse: Kijk
Dit beleef je in en rondom de jachthaven van Bruinisse.
Havenroute Bruinisse werkhaven: Lees
Bruinisse, ontstaan in de 15e eeuw, is bekend om mosselkweek en visserij. Het heeft meerdere havens en een beeld van een mossel. Jaarlijks zijn er visserijdagen in juli.
Havenroute Bruinisse werkhaven: Lees
Bruinisse is net als veel andere plaatsen op Schouwen-Duiveland in de vijftiende eeuw ontstaan. Het werd aanvankelijk Oost-Duiveland genoemd, maar de naam Bruinisse kreeg vanzelf de overhand. Nisse is een ander woord voor landtong. Bruin duidt of op de kleur van de schorren of op die van een persoon. Dat is niet exact bekend.
Er zijn bij Bruinisse meerdere havens. Voor de vissersboten zijn er aan het water de Krammer een vissershaven en een reparatiehaven. Aan het Zijpe is er de Vluchthaven Zijpe, bedoeld voor binnenschepen en vissersboten. Deze werd in 1931 aangelegd als aanmeerplaats in de vaarroute tussen het kanaal door Zuid-Beveland en de Dordtse Kil. En dan is er ook nog de voormalige Veerhaven, daar voer ooit de veerboot tussen Anna-Jacobapolder en Zijpe van 1847 tot 1988. De huidige aanleg dateert van 1954.
Al eeuwen lang is Bruinisse een mosseldorp. De mosselkweek vormt een belangrijke inkomstenbron. In de wateren rondom het dorp zijn overal de staken te zien die mosselpercelen afbakenen en de drijvende tonnen voor de hangcultuurmosselen. Door de bloeiende handel in mosselen, groeide de vissersvloot en daardoor moest de haven twee keer worden uitgebreid. In 1872 en in 1912. Aan de andere kant van de N59, ten noordwesten van het dorp, werd in 1964 een jachthaven aangelegd.
Bovenaan de dijk bij Bruinisse staat het beeld van een geopende mossel. Hét symbool van dit dorp. Jaarlijks wordt het mosselseizoen dan ook feestelijk geopend met de visserijdagen, altijd het derde weekend in juli. In september 2023 werd ter gelegenheid van het 555-jarig bestaan van het dorp een mosselmaaltijd georganiseerd aan de haven. Aan de langste mosseltafel ter wereld aten die dag 1084 mensen mosselen. Bruinisse heeft natuurlijk ook een museum: Brusea. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de visserij en de mosselkweek in Bruinisse.
Havenroute Bruinisse werkhaven: Luister
Je luistert naar het verhaal van mosselkweker Cees Otte.
Havenroute Bruinisse werkhaven: Luister
Je luistert naar het verhaal van mosselkweker Cees Otte.
Havenroute Bruinisse werkhaven: Kijk
Dit beleef je in en rondom de haven van Bruinisse.
Havenroute Bruinisse werkhaven: Kijk
Dit beleef je in en rondom de haven van Bruinisse.
Havenroute: Krekengebied Ouwerkerk
Het krekengebied bij Ouwerkerk is ontstaan tijdens de Watersnoodramp in 1953, toen een combinatie van stormvloed en springtij zorgden voor grote dijkdoorbraken. Nu kan je om de kreek wandelen en genieten...
Havenroute: Krekengebied Ouwerkerk
Het krekengebied bij Ouwerkerk is ontstaan tijdens de Watersnoodramp in 1953, toen een combinatie van stormvloed en springtij zorgden voor grote dijkdoorbraken. Nu kan je om de kreek wandelen en genieten van de natuur die hier is ontstaan. Tussen de zeedijk en de grote kreek is een inlaag. Hier broeden veel kustvogels en je ziet er planten die van zilte grond houden, zoals zeeaster en zeekraal.
Havenroute: Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum ligt in het krekengebied van Ouwerkerk. Dit museum is gevestigd in de caissons, betonnen bakken, waarmee de laatste gaten in de dijken zijn gedicht. Het museum vertelt het verhaal...
Havenroute: Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum ligt in het krekengebied van Ouwerkerk. Dit museum is gevestigd in de caissons, betonnen bakken, waarmee de laatste gaten in de dijken zijn gedicht. Het museum vertelt het verhaal van de ramp, met ook veel ruimte voor persoonlijke verhalen. Buiten staan foto’s waarop te zien is hoe het landschap er voor de Ramp uitzag.
Havenroute: Uitkijkpunt op Zeelandbrug
De Zeelandbrug is een van de meest herkenbare en gefotografeerde bouwwerken in Zeeland. Met ruim 5 kilometer was het bij de bouw (1965) de langste brug van Europa. Inmiddels is dat het niet meer, maar...
Havenroute: Uitkijkpunt op Zeelandbrug
De Zeelandbrug is een van de meest herkenbare en gefotografeerde bouwwerken in Zeeland. Met ruim 5 kilometer was het bij de bouw (1965) de langste brug van Europa. Inmiddels is dat het niet meer, maar het blijft een icoon en is zeker een fotostop waard. De brug verbindt Schouwen-Duiveland met het schiereiland Noord-Beveland. Het is een prachtige plek om bij zonsondergang te fotograferen.
- 60
- 68
- 67
- 66
- 65
- 02
- 09
- 06
- 07
- 05
- 69
- 94
- 61