Gids Guusje Poot
In het kantoor aan de voormalige vismarkt in Zierikzee wacht Guusje Poot mij op. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal achter deze bijzondere plek. “Vroeger werd hier heel wat vis verhandeld. Een belangrijke inkomstenbron voor Zierikzee. Het aangrenzende kantoor deed vroeger dienst als één van de vier weduwehuisjes. Daar konden vrouwen met hun kinderen de rest van hun leven zorgeloos doorbrengen.”
De passie van Guusje, als ze vertelt over de historie van Zierikzee, is duidelijk te merken. Ze heeft altijd al interesse gehad in cultuur en historie. Zo’n 30 jaar geleden volgt ze de opleiding tot gids. In 2,5 jaar tijd leert ze alles over de belangrijke historie van de Zeeuwse eilanden. Als ze na haar opleiding wordt gevraagd om voor Zeeland een gidsendienst op te zetten, hoeft ze niet lang na te denken voor ze volmondig JA zegt.
Met het wegvallen van VVV Zeeland in januari 2021 maakt Guusje een herstart met de Gidsendienst. Ook neemt ze de organisatie voor de excursies van de cruiseschepen over. “Zo organiseer ik voor de cruises die aanmeren in Bruinisse diverse excursies, zoals een rondje Zeeland per bus. De laatste jaren komen er ook veel Amerikanen naar Zeeland toe. Zij worden echt getrokken door de historie van eeuwenoude steden zoals het monumentale Zierikzee. Het leukste is de verbazing op hun gezichten als ik ze vertel dat er in die ‘kleine’ huisjes nog steeds mensen wonen.”
Guusje heeft een dagtaak aan de organisatie en planning van de verschillende excursies. Ze geeft zelf nog weinig rondleidingen, maar valt met plezier in als een gids bijvoorbeeld ziek is. “Tijdens een rondleiding nodig ik mijn gast altijd uit om naar boven te kijken. Daar zitten de meeste details verborgen die het echte verhaal over de stad vertellen.” Met de rondleiding door Zierikzee laat Guusje de verschillende hoogtepunten van de stad zien. “Elk gebouw heeft zo zijn eigen historie. Wat niet veel mensen weten, is dat Huis den Haene aan de Meelstraat bijvoorbeeld het oudste huis van Zeeland is.”
Via de gidsen en tours hoopt Guusje ook de inwoners meer te leren over de geschiedenis van hun eigen stad. “De historie heeft Zierikzee gemaakt zoals het nu is. Zonde eigenlijk dat inwoners daar nog onvoldoende vanaf weten.” Ook het ervaren van de geschiedenis speelt hierin een belangrijke rol. Zo wordt het Gravensteen, dat vroeger dienst deed als gevangenis, weer gebruikt tijdens excursies. Guusje ziet ook kansen voor de Zuid- en Noordhavenpoort en de Nobelpoort. “Je loopt nu door de poorten heen, maar je kan ook binnenkijken. Alleen deze mogelijkheid wordt slechts beperkt geboden. Hoe mooi als dat straks wel kan?”
Het mooiste aan een stad zoals Zierikzee vindt Guusje dat er door de eeuwen heen eigenlijk vrij weinig veranderd is. “Leg een plattegrond van zo’n 300 jaar geleden op de plattegrond van nu en je ziet dat het stratenpatroon gelijk is gebleven.”
Je zou bijna vergeten dat Guusje van oorsprong uit Rotterdam komt. In 1988 kiezen haar vrouw en zij voor een huisje in de binnenstad van Zierikzee. “Het was precies in het midden van Oostkapelle, waar mijn vrouw woonde, en Rotterdam waar ik een huisje had. Een behoorlijk praktische overweging.” Vanaf het eerste moment is ze verkocht. Geheel tegen de verwachtingen in van haar vrienden. Zij hadden verwacht dat ze heel snel weer op de stoep zou staan. “Het enige waar ik echt aan moest wennen was de rust. Dat kende ik niet vanuit Rotterdam. De eerste nachten sliep ik niet tot nauwelijks, omdat het gewoon te stil was.”
“Het mooiste van gids zijn, is dat je mensen echt wat kan leren én kan laten verbazen.” Hoe word je eigenlijk een gids in Zierikzee? “Het is heel eenvoudig”, verklapt Guusje. “Ik geef je een stapel papierwerk mee en een paar weken tijd om deze te bestuderen. Daarna plan ik een proefwandeling waarin jij – natuurlijk in je eigen woorden – vertelt over de historie van de stad. Het verhaal en de feiten moeten kloppen, maar een foutje maken mag.” Guusje hoopt dat dit de nieuwe generatie ook aanzet om zich te verdiepen in de historie van de stad.