Aan een polderweg in Ouwerkerk staan twee containers en een schuur op een boerenerf, de locatie van Flikweert Vision Technologies (FVT). Drie jonge ondernemers die laatst nog de Emergo innovatieprijs hebben gewonnen met hun uitvinding van het sorteren van ongewassen aardappelen, door middel van artificiële intelligentie: de Quality Grader. Ze hebben zowel de publiek- als juryprijs gewonnen. Een prijs die voornamelijk bestaat uit het grote compliment van Zeeland aan de onderneming.
Toen Lars Flikweert afgestudeerd vanuit Wageningen terug naar Schouwen-Duiveland kwam, viel dat gelijk met Martijn Flikweert die terugkeerde uit Dronten. Lars studeerde Argotechnologie aan de Wageningen Universiteit en Martijn Argotechniek en management aan de Agrarische Hogeschool in Dronten. De neven besloten voor zichzelf beginnen met als doel het verder automatiseren van de agrarische sector. Via een spruitenteler op het eiland werd gestart met het optimaliseren van een spruitensorteermachine en dat lukte. Het bleek de juiste casus om het geleerde in de praktijk toe te passen. Na wat wikken en wegen besluiten ze het roer om te gooien en zich te richten op de aardappelsector. Martijn en Lars mistten alleen nog een engineer. De keuze voor Stefan Flikweert, de broer van Martijn, was snel gemaakt. Stefan heeft MBO Werktuigbouwkunde gestudeerd aan Scalda in Vlissingen. Hij is de juiste persoon die het familiebedrijf compleet maakte. Nu zijn alle niveaus: Universiteit, Hbo en Mbo vertegenwoordigd in het familiebedrijf.
In oktober 2020 begonnen ze de Quality Grader te ontwerpen en vijf maanden later stond het eerste prototype in de schuur bij een boer op Schouwen-Duiveland. Na een klein jaar van ontwikkelen, experimenteren en veel leren werden de eerste machines na zes maanden geplaatst. Nu, na bijna drie jaar ondernemen hebben ze al 40 Quality Graders afgeleverd. Van de Eemshaven tot aan Zeeuws-Vlaanderen. De ambities waren al groter dan Schouwen-Duiveland, maar nu de Nederlandse aardappelsector hun product via voornamelijk mond-to- mondreclame leert kennen zal de stap naar het buitenland klein zijn, er is ambitie genoeg.
Wat doet de Quality Grader eigenlijk? De machine werkt door middel van artificiële intelligentie. Het unieke van de Quality Grader is dat ze ongewassen aardappelen kan sorteren op acht verschillende defecten. Ritnaalden, schurft, beschadigingen, vormfouten, groeischeuren, groen, stenen en kluiten. Door enorme hoeveelheden afbeeldingen in een database, leert de machine en wordt deze steeds beter in het sorteren van de aardappelen. De database bestaat uit zoveel mogelijk verschillende beelden van aardappelen. Groot, klein, perfect, slecht en alles ertussenin. Zelfs een partij met 50% tarra is geen probleem voor de Qualtiy Grader.
Het ondernemen op Schouwen-Duiveland is leuk. Ondanks dat hun focus verder en groter is dan het eiland, is het wel een goede uitvalsbasis. Er zitten veel boeren in de buurt met goede adviezen. Ook zijn de drie heren opgegroeid op het eiland en was het vanzelfsprekend om hier te blijven. ‘’Door de locatie hebben we wel moeite om aan hoger geschoold personeel te komen, maar de inwoners van Schouwen-Duiveland die er wonen zijn wel trots op hun geboortegrond en die mening delen wij ook.’’