Hoe Stichting Renesse het eiland cultureel versterkt
Op Schouwen-Duiveland vind je verschillende tradities: van de Burghse Dag, de Havendagen in Zierikzee, de Visserijdagen in Bruinisse tot de jaarlijkse Straô’s in zes dorpen. Al deze evenementen brengen het eiland tot leven, maar wat veel mensen niet weten, is dat Stichting Renesse vaak op de achtergrond een onmisbare rol speelt. Dankzij haar financiële steun krijgen deze tradities de kans om te groeien en voort te bestaan. Al sinds 1953 zet de stichting zich in om Schouwen-Duiveland aantrekkelijk en leefbaar te maken. Directeur Matthijs Heeres neemt ons mee in hoe de stichting dit doet en wat het eiland eraan heeft.
Maak Schouwen-Duiveland beter
Stichting Renesse werd opgericht in 1953, oorspronkelijk om het toerisme in goede banen te leiden en om hier ook inkomsten uit te genereren. Het werk van de stichting kwam in een stroomversnelling na de Watersnoodramp. De noodwoningen werden eerst gebouwd voor de getroffen eilandbewoners, maar kregen later een nieuwe bestemming als recreatiewoningen. Deze woningen, inclusief hun grond, werden verpacht, waardoor er inkomsten werden gegenereerd. Deze werden gebruikt om opnieuw te investeren in de vrijetijdssector. Denk bijvoorbeeld aan de Vroonplas in Renesse. Dit gebied werd in de jaren ‘50 aangekocht met plannen voor een buitenzwembad. Toen dit niet haalbaar bleek, is het omgevormd tot een natuurgebied waar je nu als inwoner heerlijk kunt wandelen of vissen.

Een duwtje in de rug
Stichting Renesse ondersteunt jaarlijks tientallen lokale projecten. In 2023 kregen maar liefst 84 initiatieven een financiële impuls. Denk aan evenementen zoals de Kunstschouw, Anywave Zierikzee en Festival aan Zee in Renesse. Ook dorpsfeesten zoals de Burghse Dag en de Visserijdagen Bruinisse profiteren van deze steun. “Bij het toekennen van subsidies letten we erop dat het project een algemeen doel dient, zoals het vergroten van de aantrekkelijkheid van het eiland. Daarom steunen we geen commerciële organisaties,” legt Matthijs uit. “We zorgen voor de financiële middelen, maar het echte werk wordt gedaan door de mensen die het organiseren. Het is geweldig om te zien hoe deze evenementen het eiland tot leven brengen en tegelijkertijd ook de lokale ondernemers een boost geven.”
Erfgoed voor iedereen
Naast evenementen zet Stichting Renesse zich in voor het behoud van monumenten. Denk aan de Plompe Toren in Burghsluis en het oude Stadhuis in Brouwershaven. De Plompe Toren wordt verhuurd aan Natuurmonumenten voor een symbolisch bedrag. Voor het oude Stadhuis is de stichting nog op zoek naar een passende nieuwe bestemming. “We willen dat deze plekken hun verhaal blijven vertellen,” legt Matthijs uit. “Een mooi voorbeeld is Grand Café De Werf, dat ooit een houtloods was. Nu is het een combinatie van museum en horeca, waardoor het gebouw een nieuwe functie heeft gekregen. Erfgoed moet niet alleen behouden blijven, maar ook toegankelijk zijn voor inwoners en bezoekers.”

Lokale betrokkenheid
Wat Stichting Renesse bijzonder maakt, is haar proactieve aanpak. Een van de recentere initiatieven van Stichting Renesse is het plaatsen van standbeelden ter ere van lokale helden. Deze standbeelden zijn niet alleen een eerbetoon, maar versterken ook het gevoel van trots en verbondenheid in de dorpen. Dorpen mogen zelf kandidaten aandragen, waarna een commissie zorgvuldig de keuze maakt. Het proces betrekt de inwoners bij hun woonplaats en zorgt ervoor dat het verhaal van een held in leven blijft. Zo staat in Scharendijke het standbeeld van Bläsz, een reddingshond die na de Watersnoodramp tientallen dieren redde. In Dreischor is een eerbetoon opgericht voor Antje de Waaij, de laatste inwoonster die trouw bleef aan de Schouwse streekdracht.
Samen voor een bruisend eiland
Stichting Renesse blijft werken aan een eiland waar het goed wonen, werken en recreëren is. “We zijn trots op wat we hebben bereikt, maar kijken ook vooruit. Het draait om de juiste keuzes maken, zodat Schouwen-Duiveland aantrekkelijk en leefbaar blijft,” sluit Matthijs af. Of je nu wandelt bij de Vroonplas, geniet van een evenement of een standbeeld bewondert, Stichting Renesse is vaak de stille kracht achter deze initiatieven.

