Scharendijke

Ben je een watersporter, dan is Scharendijke een fijne uitvalsbasis voor je verblijf op Schouwen-Duiveland. Oorspronkelijk was Scharendijke een klein buurtschap rondom landbouwhaventje Kloosternol. Na de Watersnoodramp in 1953 komen veel voorzieningen van Elkerzee naar Scharendijke en groeit het uit tot een volwaardig dorp. Met de aanleg van de Brouwersdam wordt het bovendien een belangrijk watersportcentrum. 

Landbouwhaventje

Rond 1910 bestond Scharendijke uit een gehucht met voornamelijk landarbeiders en dijkwerkers. In die tijd is het landbouwhaventje Kloosternol aangelegd, voor het vervoer van landbouwproducten, voornamelijk meekrap. Deze plant werd veel verbouwd op Schouwen-Duiveland als grondstof voor de rode kleurstoffen alizarine en purpurine. Hiermee werd veel kleding en textiel geverfd, maar ook kunstschilders gebruikten de rode verfstof. Leer meer over dit belangrijke exportproduct bij Museumboerderij Goemanszorg.

Alles over Museumboerderij Goemanszorg
Op-Schouwen-Duiveland-Jachthaven-Scharendijke-Zeilboten-Aangemeerd

Bloei Scharendijke

Het dorp Scharendijke is pas echt tot bloei gekomen na de Watersnoodramp in 1953. Daarvoor was het een gehucht en was het nabijgelegen dorp Elkerzee veel groter en belangrijker. De Watersnoodramp heeft Elkerzee zwaar getroffen en de resterende voorzieningen werden verhuisd naar Scharendijke. Na 1953 is een nieuwe kerk gebouwd in Scharendijke, waar de klokkentoren van Elkerzee een plaats in kreeg. Deze Bethlehemkerk wordt genoemd naar een oud klooster dat hier in de middeleeuwen heeft gestaan, maar waar je nu niks meer van ziet.  

Op-Schouwen-Duiveland-Kerk-In-Scharendijke

Ook zien - in Scharendijke

Ook leuk om te doen - in Scharendijke