“Vlees? Wij serveren en verkopen alleen vis, schaal- en schelpdieren uit de regio”, vertelt Niels Habraken. Hij heeft een goedlopende viswinkel én visrestaurant aan de vissershaven in Bruinisse. Veel mensen uit binnen- en buitenland weten de zaak te vinden én te waarderen. “Je eet bij ons alleen wat er op dat moment gevangen wordt. En dan komt het inderdaad weleens voor dat we nee moeten verkopen, doordat bijvoorbeeld de vangst is ‘uitverkocht’. Gelukkig hebben de meeste gasten daar begrip voor.” Dit is het bijzondere ondernemers verhaal van Niels.
“Bijna mijn hele leven woon ik in het Zeeuwse Bruinisse, een hechte Visserijgemeenschap.” In de weekenden en in de vakanties werkt Niels al ‘in de hangcultuurmosselen’ wanneer zijn vader ruim 25 jaar geleden besluit een viswinkel te openen in Stellendam. “Een logische keuze, daar was wel een visafslag, maar geen naastgelegen viswinkel. Dat er een grote behoefte was onder bezoekers en bewoners was wel duidelijk, want ze kwamen graag terug.” Naast zijn studie Aquatische Ecotechnologie is Niels vrijwel elk weekend en vakantie te vinden in de viswinkel in Stellendam.
“Na zeven jaar gewerkt te hebben bij een ingenieursbureau besloot ik dat het tijd was om het roer om te gooien, heb ik mijn baan opgezegd en ben ik in de zaak van mijn vader gestapt.” Niels heeft ambitieuze plannen voor de viswinkel en wanneer de snackbar/viswinkel op het havenplateau in Bruinisse te koop komt te staan, ziet hij zijn kans schoon. “Mijn vrouw en ik hadden het vaak over het ontbreken van een plek op Schouwen-Duiveland waar je echt kunt genieten van zilte zaligheden zoals oesters. Nu konden we die wens zelf in vervulling laten gaan.” Tien jaar geleden openen zij zonder enige horeca-ervaring de viswinkel en het naastgelegen visrestaurant in Bruinisse. Hun filosofie? Alleen vis & schaal- en schelpdieren uit de regio op de kaart. Dat wil zeggen uit de Noordzee, Waddenzee, Oosterschelde of Grevelingen.
“Wij serveren en verkopen alleen vis uit de regio om meerdere redenen. De Noordzee is één van de best gereguleerde zeeën ter wereld. Bijna alle vissoorten zijn hier gequoteerd, waardoor een gezonde visstand in de toekomst behouden blijft”, vertelt Niels. Dit maakt het een duurzame keuze. “Van vis uit het buitenland is het veel moeilijker te bepalen hoe duurzaam de visserijen zijn en op welke manier er gevist wordt. Denk bijvoorbeeld aan de gekweekte vissoorten uit het Verre Oosten, die hier vaak met het label ‘duurzaam’ worden verkocht. Er is inmiddels veel in de media gepubliceerd waaruit blijkt dat die manier van kweken verre van duurzaam is. Van lokale vis weet ik wie het gevangen heeft en ken ik tenminste het verhaal dan kan ik het verkopen.”
“Natuurlijk waren er wat mensen sceptisch over de beslissing om alleen lokale vis te serveren, maar wij staan achter ons concept. Achteraf denk ik, dat ook juist het ontbreken van horeca-ervaring ons verder heeft gebracht. Wij dachten daardoor niet in bepaalde kaders. Af en toe liepen we daardoor ook tegen onze eigen uitdagingen aan. Gelukkig bracht het aannemen van goede ervaren en betrokken horecamedewerkers ook bepaalde rust en kennis met zich mee”.
Niels blijft zijn onderneming vernieuwen en duurzaamheid staat bij hem hoog op de agenda. “Sinds 2 jaar krijgt de klant in de viswinkel geen plastic bakjes meer. Inmiddels zijn we zelfs overgestapt op afbreekbare bakjes van suikerriet. In de frituur gebruiken we zonnebloemolie (een duurzaam alternatief voor palm- en soyaolie). Bestel je in het restaurant een wijntje, dan is deze afkomstig van het vasteland van Europa. Waarom wijn van ver halen, terwijl er juist veel kwalitatieve wijn relatief dichtbij huis is?” Ook voor de komende jaren liggen er nog genoeg plannen op tafel om verder te verduurzamen.