“Een pond zeekraal alstublieft”, klinkt het in de winkel wat grenst aan het ouderlijk huis van Aart-Jan. Het is één van de vele klanten die graag omrijdt voor deze zilte groenten. Aan de keukentafel van Aart-Jan en zijn vrouw Mirjam in Kerkwerve spreken we over het bedrijf achter de zeegroenten: De Schorreblomme.
“Of we hier altijd zeekraal eten? Dat niet, maar zeker in het begin van het oogstseizoen staat het hier wel vaak op het menu. De start van het seizoen is toch iets waar je zowel privé als zakelijk een beetje naar uitkijkt.” De Schouwse zeekraal uit Kerkwerve is niet jaarrond beschikbaar. “Natuurlijk heb je alternatieven uit bijvoorbeeld Israël, maar de zeekraal daar is lang niet zo lekker als die uit Zeeland.”
“Het is een lastige teelt”, verklaart Aart-Jan. “Zo is het echt heel arbeidsintensief. Daar zou ik eventueel machines voor aan kunnen schaffen, maar dat komt de kwaliteit weer niet ten goede. Verder zijn de groenten ook heel erg afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht.” Waarom de zeekraal het hier op Schouwen-Duiveland zo goed doet? Daar heeft Aart-Jan een logische verklaring voor. “Zeeland ligt veel lager waardoor er sprake is van verzilting in de bodem. Daarnaast kent Zeeland de meeste zonuren van Nederland en dat draagt ook bij aan de smaak.”
Hoe hij ooit bij zilte groenten terecht is gekomen? De ouders van Aart-Jan hadden een kleinschalig landbouwbedrijf toen Aart-Jan werd gevraagd door een collega-ondernemer uit de buurt om een experiment voor hem te doen: het kweken van lamsoor. “Eerst heel kleinschalig in de moestuin van mijn ouders. Dat bleek al snel een succes. Langzaam maar zeker zijn we toen gaan opschalen.” In 2010 kregen ze de kans om van de betreffende kweker ook de rest van de gewassen (lamsoor en zeekraal) over te nemen.
In Zeeland is zeekraal al langer bekend als gewas dan in de rest van Nederland, maar dat is inmiddels wel aan het veranderen. “Zo zijn zilte groenten ook ontdekt buiten Zeeland en Nederland. Ook Belgen en Duitsers weten deze groenten heel erg te waarderen. De charme zit hem in de gezonde, eerlijke en ambachtelijke producten.” In de winkel ontvangt Mirjam in het oogstseizoen klanten uit diverse windstreken. Sommige rijden er zelfs voor ons. “Het grootste deel van onze klanten komt voor de zeekraal. Ik probeer ze ook altijd kennis te laten maken met andere zilte groenten. Zo experimenteert Aart-Jan nu met zee banaantjes, zeevenkel en ijskruid. Leuk dat klanten er ook echt voor openstaan. Hier is het meer: wat de boer niet kent, probeert hij gewoon.”
De Schouwse zeekraal kun je rauw eten, wokken of koken. Maar wist je dat je de zilte groenten ook terugvindt in het bier van de Schelde Brouwerij, het zout van Zeeuwsche Zoute en in de olijfolie van Eleolado? Het seizoen van de Schouwse zeekraal loopt van ongeveer half april t/m eind augustus. Wanneer het seizoen precies start, kan niemand precies voorspellen. “Het hangt heel erg seizoen met de hoeveelheid zonlicht. Dat kan zelfs tot 1 maand variëren. Natuurlijk laten we van ons horen als de nieuwe oogst er weer is, geen zorgen.”
In het tv-programma Janny’s Streken komt televisiepresentatrice Janny van der Heijden langs bij Aart-Jan in Kerkwerve om haar eigen zeekraal te oogsten.