De coronacrisis en het huidige personeelstekort hebben veel impact op de horecasector. Hotel Mondragon in Zierikzee is één van de initiatiefnemers die zich de komende tijd gaat bezig houden met een keurmerk voor goed werkgeverschap. Nanda Willemse-Filius is hotelmanager bij Hotel Mondragon en beseft hoe belangrijk het is om (nieuwe) medewerkers te verleiden én te behouden.
“Het is nu zaak dat werkgevers gaan omdenken om hun mensen te behouden. Ook voor ons is het vaak nog een uitdaging om de juiste mensen te vinden in deze krappe arbeidsmarkt. Om die reden zijn we ook gaan kijken waar we nog efficiënter kunnen werken.” Vanaf april dit jaar doet ook collega en serverrobot Coco (vernoemd naar Coco Chanel, die ook graag in bistro’s at) haar intrede bij Le Bistrot. “ Zij neemt nu het logistieke gedeelte voor haar rekening, waardoor de medewerker meer tijd heeft voor zijn gasten. Het is echt een fantastische aanvulling in ons team." Een investering die je binnen het jaar terugverdient. Nog een voordeel? Coco kent geen vakanties of pauzes.” Ook vanuit collega-ondernemers is er interesse in Coco en de manier van ondernemen van Mondragon. “Er is bij ons een hoop gedigitaliseerd, maar zonder de gastvrijheid uit het oog te verliezen.”
“Ook vind ik het menselijke aspect echt wel heel belangrijk. In je relatie van werkgever tot werknemer maar ook zeker tussen collega’s onderling. Ons doel is om met heel weinig mensen veel werk te verzetten. Iedereen weet waar hij kan bijspringen als het werk gedaan is.” Tegenwoordig proberen ze daar ook in het aannemen van nieuwe collega’s op te selecteren.
“Daarnaast is het belangrijk om te investeren in de nieuwe generatie. Zo zijn we een erkend leerbedrijf waardoor wij kwalitatieve studentenstages kunnen aanbieden. Aan ons de taak om iemand vervolgens te verleiden om hier ook te blijven na het afronden van zijn of haar studie.” Onderdeel van het aantrekken van de nieuwe generatie is de pilot over goed werkgeverschap. Hieraan doen ongeveer 25 andere bedrijven op Schouwen-Duiveland mee. Als werkgever zeg je toe dat je minimaal voldoet aan de basisvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een salaris boven de CAO, een 8-urige werkdag en het rooster minimaal 3 weken van te voren bekend maken.
“Zo proberen we echt na te denken over de gevolgen op lange termijn, want over 20 jaar moet er ook nog steeds een Mondragon zijn.”