Restauranteigenaar Cees Snijders staat met 100 kilo peren op de stoep bij een stokerij. Zijn droom? Een gin met lokale producten van het eiland produceren. “Er zijn tal van mooie streekproducten te vinden op Schouwen-Duiveland, maar gin stond nog niet op de kaart. Bestelde je gin-tonic op het terras? Dan kreeg je vaak een standaard gin. Daar moest verandering in komen,” vindt Cees.
Cees had inmiddels zelf al een aardige voorraad aan diverse soorten gin opgebouwd. Vanuit zijn ervaring als kok kon hij ingrediënten goed samenstellen. “Het doel was om zoveel mogelijk te werken met lokale ingrediënten. Denk naast peer bijvoorbeeld ook aan duindoorn en dennentopjes.” Drie maanden en vele experimenten later staan er 150 flessen gin te wachten op Cees. Klaar om te verkopen in zijn eigen zaak. Of eens een flesje aan vrienden cadeau te geven met kerst. “Alleen dat liep anders dan ik had verwacht. Het duurde niet lang of het hele eiland wist ervan. Vrijdag werden de flessen geleverd en zaterdagavond was ik uitverkocht. Blijkbaar viel het wel in de smaak.”
Doordat het zo’n vogelvlucht neemt, moet Cees ook in korte tijd het vak van verkoper eigen maken. “In het begin was ik al heel blij dat ik 2 flessen had verkocht. Nu werk ik met een minimale afname.” Inmiddels werkt hij ook samen met (lokale) groothandels. En bestelt een ondernemer uit Burgh-Haamstede een doosje? Dan brengt hij die nog persoonlijk langs.
Het loopt storm in de maanden die volgen, maar in de winter viel het compleet stil. Nederlanders drinken alleen gin als de zon in hun glas zien. “Het idee ontstond al snel om een eigen rum te produceren. Het ideale drankje voor de koude wintermaanden. Alleen zoiets kost tijd. In totaal ben ik 2 jaar aan het experimenteren geweest. Ook in de rest van Nederland loopt de rum heel goed. En als ze dan horen dat de rum ‘gewoon’ uit Zeeland komt, zijn ze flink verbaasd.”
Lang duurt het niet voordat Cees ook een tweede gin produceert. Dit keer een pink gin. Niet perse Zeeuws, maar wel met een aantal Zeeuwse ingrediënten. “In deze gin vind je bijvoorbeeld ook Zeeuwsche Zout. Dat combineert heel leuk met de fruitige en frisse tonen.” Deze gin had wat meer tijd nodig om harten te veroveren. “Men schrok nogal van de smaak. Deze was flink sterker dan ze gewend waren. Door het toevoegen van wat suiker is het hele harde er nu af.”
In 2021 doet Cees mee aan het Gin Festival in London. Hier wordt de gin geproefd door maar liefst 30 fijnproevers. Uiteindelijk wordt de gin beoordeeld met een keurige 8,9 en een highy commended. “Een prima en mooie eerste beoordeling. Ik had alleen niet bedacht dat ik vervolgens kleine ronde stickers kon plakken met daarop het eindoordeel. Hier gebeurd alles nog met de hand, dus ik ben er aardig lang zoet mee geweest.”
Of hij nog dromen heeft? “Jazeker”, antwoord hij met een brede glimlach. “Het liefst zou ik wel een eigen stokerij hebben. En natuurlijk zitten er nog genoeg plannen ‘in het vat’, maar daar kan ik nu nog niet teveel over verklappen.”