Gevestigd in de hechte visserijgemeenschap Bruinisse vinden we een heel bijzonder streekproduct: zeezout uit de Oosterschelde. Onder de naam Zeeuwsche Zoute verkopen ze verschillende zoutsmaken met o.a. zeewier, zwarte knoflook en een gerookte variant. Het is een initiatief van Christian Clerx. Na een vakantie in het buitenland besluit hij een jerrycan te vullen met water uit de Oosterschelde. Dat is uiteindelijk het startschot geweest van Zeeuwsche Zoute.
“Zeeland had ooit de grootste zoutziederij van Nederland. Het zout werd toen uit turf gehaald. Toen Karel V in 1515 besloot om de turfwinning te verbieden, kwam er ook een eind aan de zoutwinning. Ons idee is om deze oude ambacht terug te brengen naar Zeeland, maar dan wel op een verantwoorde manier”, vertelt Christian Clerx.
“In het buitenland zag ik dat er zout werd gewonnen uit de zee. Dat moest en zou ik ook eens proberen. Want waarom was er nog geen zout uit Nederland?” Eenmaal thuis vult Christian zijn jerrycan met water uit de Oosterschelde om thuis te experimenten. Na wat aanpassingen ontstaat daar het zout zoals we dat nu kennen. In 2019 start hij zijn zoektocht naar een geschikte locatie. Het dorp Bruinisse, gelegen aan de Oosterschelde, kwam al snel op zijn pad. “Het leuke aan Bruinisse is dat er nog een oude generatie vissers woont met de knowhow van vroeger. Daarnaast heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen: het dorp weer op de kaart zetten. Niet alleen op het eigen eiland, maar ook verder daarbuiten.”
Zeeuwsche Zoute heeft niet zomaar gekozen voor de Oosterschelde “Het hele proces van het water uit de Oosterschelde pompen tot het verpakken van de potjes neemt ongeveer 3 dagen in beslag. In de zoutziederij wordt het water nog eens extra gefilterd op sendiment en microplastics. De reden dat we gekozen hebben voor de Oosterschelde, is dat dit water zeer schoon is. Door de grote aanwezigheid van oesters en mosselen wordt het water natuurlijk gefilterd. Daarnaast is het ook een Nationaal Park waardoor vervuilende activiteiten hier ten strengste verboden zijn.”
Christian vertelt mensen maar wat graag het verhaal van het zout. “Het Nederlandse zeezout komt uit Zeeland, van het eiland Schouwen-Duiveland. Daar zijn wij trots op. Het onderstreept de culinaire propositie van Zeeland.” In het logo van de onderneming is ook een duidelijke knipoog naar het Zeeuwse te ontdekken. Hierin zie je Neptunes (god van de Zee) afgebeeld die volgens de mythe in de Oosterschelde woont.
Zeeuwsche Zoute werkt aan een volledig circulair product. “Voor elk restproduct proberen we een bestemming te vinden. Het water wat overblijft na het filteren wordt bijvoorbeeld gebruikt door een schoonmaakbedrijf uit Zierikzee. Ook andersom kijken we naar wat het eiland nog meer te bieden heeft. In Kerkwerve zit een ondernemer die zeekraal verbouwt. De kleine stukjes die ‘over’ zijn worden nu gebruikt in één van de zoutsmaken. Zo gooien we niks weg.”
In 2019 wordt er gestart met twee smaken: puur en gerookt zout. In de tussentijd zijn er meer smaken ontwikkeld. “Bij deze ontwikkeling kijken we ook heel erg naar de eigen omgeving. In de Oosterschelde wordt ook wakame geoogst. Wij hebben besloten om dat ook in één van onze producten te verwerken.”
De ambitie van Christian en het team van medewerkers is om het verhaal van Zeeuwsche Zoute verder te delen. “Het zout van Schouwen-Duiveland moet Europese bekendheid krijgen. Het eiland wordt nu nog te veel gezien als een oneindig aanbod aan caravanparken en vakantiehuisjes, daarmee onderschat je de diversiteit.”