“We hadden nog nooit een druivenstruik van dichtbij gezien”, vertelt Johan van de Velde als zijn ouders het idee hebben ‘om de wijn in te gaan’. Erg verbaasd was hij niet aangezien zijn ouders, afkomstig uit de akkerbouw, altijd al van het pionieren waren. Buurman Frits was degene die de vader van Johan het laatste duwtje in de rug gaf wat nodig was om te beginnen. Het onderstaande verhaal vindt plaats in Dreischor.
Na 2001 is er veel veranderd. Zo zijn de aardappelen en uien ingeruild voor druivenranken en de voormalige uienopslagplaats is omgebouwd tot proeflokaal. Wanneer het dorp hoort over de plannen, zijn ze in eerste instantie sceptisch. “Wij hebben altijd in onszelf geloofd, maar eerlijk? We hadden ook geen idee waar we aan begonnen.” Johan heeft drie jaar meegekeken op het wijn maken bij een beroemd chateau in Luxemburg genaamd Cep D’or. Met alle kennis die hij daar heeft opgedaan, kan hij op Schouwen-Duiveland ook aan de slag.
Vanaf 2009 hadden ze hun eerste volledige opbrengst van de druivenranken. Bij Wijnhoeve de Kleine Schorre vind je traditionele druivenrassen én witte wijn. Deze rassen doen het goed op Nederlandse bodem en zijn goed te combineren met Zilte Zaligheden zoals oesters en mosselen. Per jaar worden er tussen de 70.000-80.000 flessen wijn afgevuld. De wijnen van de Kleine Schorre zijn jaarrond verkrijgbaar in het proeflokaal en in diverse wijnwinkels en restaurants door heel Nederland te bestellen.
Onder het motto ‘als we het doen, doen we het goed’ bouwt Johan met zijn vriendin Paula steeds verder aan het bedrijf. Ze voelen zich nog steeds een jong bedrijf en zijn dat ook. Inmiddels wordt er ook volop geëxperimenteerd met nieuwe druivenrassen. In 2023 verwacht ze daar de eerste duizend flessen van te kunnen oogsten en in 2026 de volledige oogst.
Het runnen van de Wijnhoeve in Dreischor doen Johan en Paula niet alleen. In het proeflokaal is Guus de Jong samen met zijn vrouw Sitare verantwoordelijk voor alles rondom de horeca. “Ik snap horeca gewoon niet”, vertelt Johan. “Dan is het beter dat je dat uitbesteed aan iemand die daar wel kennis en kunde over heeft.” Hij staat liever zelf met zijn voeten in de klei en bezorgt met regelmaat nog bestellingen. “Door het zelf bezorgen van de wijn heb ik direct contact met mijn klanten en dat werkt erg prettig.”
Gelukkig heeft Johan tussen de bedrijven door ook nog even tijd om te genieten van een heerlijk glaasje Brut de Zélande, want die kan volgens hem altijd. “Ik probeer ook de tijd te nemen om te reflecteren op wat er allemaal gebeurd is. Wat we samen hebben opgebouwd. En natuurlijk gaat dat het beste met een glaasje Zeeuwse wijn in je hand.”