Waarom alleen varens verbouwen als groenten de toekomst hebben? Dat zal John Bijl, eigenaar van Vitro Plus, gedacht hebben toen hij in 2017 aan het experimenteren sloeg met groenten. Hij gebruikte hiervoor de reeds bekende kweektechnologie van Vitro Plus. Het bleek al vrij snel een succes én met de toenemende voedselschaarste een schot in de roos: Own Greens werd geboren. In het verhaal meer over deze startup uit Burgh-Haamstede.
De reis van Own Greens begon zo’n vijf jaar geleden, toen nog onder de vleugels van Vitro Plus. In de loop der jaren heeft Own Greens een revolutionaire methode ontwikkeld voor het indoor kweken van groenten. Nu gaat de methode langzaam de hele wereld over. Nu kweken ze zelfs in Japan volgens de methode van Own Greens uit Schouwen-Duiveland
Lennart Bijl werkt tijdens zijn studie in het bedrijf van zijn vader (Vitro Plus). Hij is daardoor ook nauw betrokken geweest bij de opstart van Own Greens en is inmiddels Operations Manager. Je maakt hem vooral blij met de technische processen achter het kweken. “Ik leerde al snel dat voor het kweken van een krop sla andere omstandigheden nodig zijn dan bij het kweken van een varen. Na een kleine 5-6 weken kun je de sla al oogsten.” Ook met andere groenten en kruiden wordt nog steeds volop geëxperimenteerd. Inmiddels lopen er nog tal van andere onderzoeken in samenwerking met universiteiten in Nederland, zoals met Wageningen, Delft en Eindhoven.
Bij Own Greens werken ze volgens het principe van vertical farming, waarbij er in lagen boven elkaar geteeld wordt. Hierdoor kun je meer én efficiënter kweken op een kleinere oppervlakte. Volgens Lennart is hier nog onvoldoende over bekend bij het grote publiek. “Met een selecte club van ondernemers denken we samen na over hoe we bekendheid geven aan vertifical farming bij consumenten. Zo zijn we bezig met het ontwikkelen van een keurmerk rondom indoor vertical farming. Heel veel mensen zijn zich niet bewust dat dit de toekomst is. Zo is voor het kweken van een krop sla op het land gemiddeld zo’n 40 liter water nodig. Doe je datzelfde op de vertical farming manier, dan heb je aan circa 1,5 liter genoeg.” Er verdampt minder water en er spoelt geen water weg. Daarnaast hoeven de producten niet gewassen te worden omdat ze schoon geteeld worden en er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Ook op het eigen eiland is er nog winst te behalen. Niet elke inwoner van Burgh-Haamstede kent het verhaal van Own Greens. “Om meer bekendheid te krijgen, hebben we in een supermarkt hier op het dorp een pilot gehad. Hier verkochten we zelfgekweekte basilicum, sla en munt. Ook andere ondernemers uit de buurt zijn geïnspireerd geraakt. We bieden ook oplossingen om lokaal te telen in bijvoorbeeld restaurants. Zo vind je bij horecazaak Roekoekoe in Zierikzee en bij boerderij Molenberg in Haamstede onze kleine kweekkastjes met o.a. verse munt voor de thee. Dit werkt volgens een soort plug and play-principe waarmee je maandelijks kunt variëren in het soort groenten en kruiden. We bieden ook kweekkastjes thuis aan die op dezelfde manier werken. Zo kan de consument ervaren hoe het is om zijn eigen groenten en kruiden te kweken. Deze kweekkastjes verkopen wij via onze webshop. Hoe meer zichtbaarheid, hoe beter we bewoners het verhaal kunnen vertellen over hoe zij aan de slag kunnen met vertical farming.”